Woning

Op deze pagina zal uitleg verschijnen over de opbouw van onze woning.

We zijn begonnen met de uitzet van de woning met TERCA blokken. Om eerlijk  te zijn, hebben we met de JUWO blokken die we gebruikt hebben voor ons werkhuis niet zo’n goede ervaring gehad. De TERCA’s zijn weliswaar iets duurder maar veel steviger en makkelijker in gebruik. We zijn begonnen met 2 “gewone lagen” en nadien hebben we een laag YTONG blokken gemetst.Dit was volgens EPB eigenlijk niet nodig maar op aanraden van de architect hebben we dit toch gedaan, je weet maar nooit..

De eerste laag hebben we gemetst zodat we eventuele foutjes nog konden corrigeren. Onze woning moet nog een groot gedeelte opgehoogd worden en aangezien we bijna passief willen bouwen, zitten we al met een laag van 40cm isolatie in de vloer. De YTONG laag is dus eigenlijk de vloerhoogte en die 2 rijen eronder komen allemaal onder de grond te liggen.

We hebben eerst de volledige buitenmuur gelijmd en gaten gelaten waar er binnenmuren moesten komen. Hierover hebben we lang getwijfeld maar dit wordt blijkbaar altijd zo gedaan in de “metselwereld” dus wie zijn wij om het dan anders te gaan doen. Dus eerst de volledige buitenschil opgetrokken, bovenaan ruimte gelaten waar de linteau’s moeten komen. Dit was echt een prutswerk maar het moet gebeuren. TERCA heeft 3 verschillende formaten van blokken, hierdoor kan je een beetje spelen met de hoogte en moesten we vanboven geen stukjes afzagen. Doordat we de eerste laag gemetst hebben, kwam onze bovenste laag bijna perfect uit. Natuurlijk moet je er wel wat tijd insteken maar geduld wordt beloond!

Na de buitenschil werden de binnenmuren opgetrokken. Aangezien we nauwkeurig gewerkt hadden, pasten de blokken bijna naadloos in de opengelaten gaten. Eens we op hoogte van de linteau’s waren, werden deze direct ingemetst met hulp van onze bouwkraan 🙂 Na 3 weken was alles af !

Wanneer we de hoogte van onze eerste verdieping bereikt hadden, begonnen we aan de betonwerken. Eerst de bekisting van onze ramen, nadien alles in gereedheid brengen voor de predallen. Hiervoor werkten we samen met de firma Van Thuyne uit West-Vlaanderen. Wijzelf hebben alle maten opgemeten en op basis hiervan werd een legplan opgemaakt. Dit alles werd nogmaals nagemeten en dan konden de predallen in productie gaan. Toen alles op zijn plaats lag, konden wij beginnen aan de volgende fase van onze bouw, op naar de eerste verdieping !

Vanop deze verdieping begon alles natuurlijk weer van vooraf aan. Opnieuw eerste laag uitzetten en opwerken tot boven. Ondertussen zijn we al experts geworden en gaat de opbouw al een beetje sneller. Op de verdieping hebben we nog geen binnenmuren gezet, wel de “gaten” opengelaten om deze achteraf in te passen. Door onze strakke planning wilden we per se de garage ook nog opmetsen zodat de mannen van de predallen direct deze van de verdieping en garage in 1 keer kunnen leggen. We kozen er dus voor om de binnenmuren achteraf af te werken, zal er waarschijnlijk niet makkelijker op worden als die predallen al op hun plek liggen.. we zien wel..

Na de verdieping begonnen we terug op de gelijkvloers met het metsen van onze garage. Dit moet je eigenlijk beschouwen als een volledig aparte blok, staat letterlijk los van de woning. We moesten wel de lang uitgestelde knoop betreffende isolatie doorhakken want door het opmetsen van de garage moeten we meevolgen met het isoleren van de grenzende muur van de woning. We hadden al lang een lichte voorkeur voor rotswol, dit is het dan ook geworden. De onderste laag hebben we wel in XPS geplaatst omdat dit materiaal beter tegen het vocht kan. Door te werken met de rotswol ervaren we dit product wel als gebruiksvriendelijk. Met het juiste materiaal kan je makkelijk stukken uit de “vellen” snijden en deze sluiten goed op elkaar aan. Met de speciale pluggen die onze bouwhandelaar ons bezorgde, ging de plaatsing goed vooruit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s