dakwerken – houtwerk

Tijdens het paasweekend zijn we begonnen aan de laatste fase van de ruwbouwwerken : ons dak 🙂
Wij hebben eigenlijk 3 daken, namelijk het hoofddak op de woning, het dak op de garage en dan nog het dak op ons werkhuis.
Wij kozen voor een combinatie van een gordingendak en een klassiek spantendak. Wij willen namelijk ons dak net zo goed isoleren als de rest van onze woning en streven naar een 40 cm isolatie. De combinatie spanten van 3,5 op 17 cm hoog en gordingen van 8 op 23 cm sloot hier het best bij aan. Niet alledaags maar als je veel tijd en goesting hebt is dit een eitje 😉

Eerst begonnen met de bevestiging van de muurbalk, vastgemaakt in de vloerplaat en ook mortel onder de muurbalk geduwd om nog extra versteviging aan te brengen. De bouten werden ook chemisch verankerd. Natuurlijk ligt alles picco bello waterpas.

Nadien begonnen we aan het moeilijkste gedeelte, het houtwerk om de gordingen te ondersteunen. Wij kozen ervoor om dit zichtbaar te laten en hebben dus veel werk gestoken in de details en de verfijning van de balken. Na een week was dit klaar en het resultaat mag gezien worden !

Alle stukken in elkaar gepast, ziet het er als volgt uit :

En dan de hele boel zachtjes omhoog getild.

Om dan uiteindelijk dit resultaat te bekomen, we zijn fier op ons werk !

Nadien konden dan de gordingen in de constructie gepast worden. Deze ondersteunen de hele dakconstructie en dit moet dus stevig in elkaar zitten. Beter een vijs te veel indraaien dan een te weinig…

Op de gordingen moesten dan natuurlijk de spanten bevestigd worden. Ook dit was een heel secuur werkje, alles goed uitpassen en vooral goed vastmaken. Hiermee zijn we toch wel een tiental dagen zoet geweest maar de hele constructie staat wel kaarsrecht.

Nu het houtwerk van het hoofddak klaar was, moesten we op zoek naar de juiste “snijding” tussen de 2 daken. Dit was niet simpel maar met hulp van dakwerkers met ervaring en een goeie architect is dit toch gelukt. Het kwam er wel op neer dat we onze garage moesten “ophogen” om een mooie snijding te bekomen. We hebben dit opgelost door de staaldraad in te metsen zodat de muurbalk zeker stevig genoeg verankerd was. Normaal kan dit ook gewoon opgemetst worden maar via deze methode waren we zeker dat het hele boeltje stevig in elkaar zat. Was ook minder werk dan een volledige ringbalk te gieten, uiteindelijk waren we er na 2 dagen werk vanaf.

Op deze muurbalk konden dan opnieuw de spanten bevestigd worden, ondertussen kenden we de kneepjes van het vak al 😉

Te beginnen met de gordingen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s