Funderingsaanzet woning

Na een half jaar werken aan ons dak is het ondertussen hoog tijd om aan iets anders te beginnen. Van het hoogste punt naar ons huis terug naar de grondwerken, namelijk de funderingsaanzet. Onze woning moet nog een groot stuk opgehoogd worden om boven het straatniveau uit te komen en dit zullen we bekomen door een halve meter op te metsen met betonblokken en hierachter XPS te verwerken. Dit soort isolatie is waterdicht, ideaal dus voor de fundering. Dit alles wordt ingepakt met EPDM. Nu moeten we ook beginnen nadenken over ons rioleringsplan aangezien de buizen door de aanzet verwerkt moeten worden. Onze leidingen worden verwerkt bovenop onze funderingsplaat, in de vrije ruimte onder de vloerpas.

Onderste zwarte folie dient om proper te werken, is geen EPDM maar diba folie. Hierop de XPS, via tand groef aangesloten en met pluggen in de muur bevestigd. Waar nodig opgevuld met schuim.

Voor de isolatie metsen we met betonblokken onze funderingsaanzet en verwerken we de buizen voor de riolering. Hieronder zie je hoe we rondom de woning tot de juiste hoogte moeten werken en dan de buizen via speciale doorgangen door de muren laten komen.

Nadien werd de EPDM flap overal bevestigd, opnieuw vanop de juiste hoogte helemaal tot beneden aan de funderingsplaat vastgemaakt. Hiervoor gebruiken we een zeer sterke lijm die eerst met een borstel moet bevestigd worden en nadien moet je wachten tot de lijm handdroog is. De EPDM flappen bevestig je best per stuk want anders wordt het moeilijk om deze te verwerken. Op sommige plekken waren de betonblokken en de funderingsplaat vochtig. Deze moesten we dan opwarmen met een gasblazer want anders hield de lijm niet vast. Een hele karwei dus ! (aan te raden bij droog weer)…

. Onze bouwgrond ligt zeer drassig, vooral in de wintermaanden en we hebben onmiddelijk een soort drainage voorzien. Eerst hebben we een worteldoek gelegd en hierin dan zeer kleine kiezels geplaatst. In deze kiezels hebben we dan een drainage buis licht laten afhellen.Tegen de muur hebben we gewerkt met een noppenfolie zodat vocht tussen de “noppen” door zijn weg naar de ondergrond vindt en zo afgevoerd wordt. Alle werk dat we hier verrichten verdwijnt nadien gewoon in de grond…maar houdt ons huis droog vanbinnen. We merkten echter wel na enkele weken dat er op enkele plaatsen nog kleine vochtplekken op de vloer binnen te zien waren. We hebben de drainage dan opnieuw open gemaakt en de buis alle overtollige water nog verder later afvoeren. Sindsdien blijft alles droog..

Nu konden we eindelijk beginnen aan het “zichtbare” gedeelte, we metsen opnieuw 2 rijen betonblokken. Deze worden later gecementeerd en dienen als “blauwe steen plint”. Opnieuw moeten we hier werken met EPDM, ondertussen wisten we wel hoe we deze karwei moesten klaren.

 

Advertenties